Bröstförminskning i Stockholm
Att ha stora och tunga bröst kan vara jobbigt på många sätt. Det innebär en extra tyngd för nacke och axlar vilket ofta leder till spänningar och smärtor. Tyngden kan även hindra kroppens naturliga rörelser vilket gör att man kan känna sig hindrad i vardagen och vid fysisk aktivitet. Bröstens tyngd gör också ofta att de hänger ner på kroppen, ligger an mot huden nedanför brösten och skapar problem med fukt, eksem och ibland svampväxt.

Hur går en bröstförminskning till?
Operationen bröstförminskning är ett mycket tacksamt ingrepp där de allra flesta kvinnor som genomgår operationen känner sig hjälpta och nöjda.
Operationen liknar mycket ett bröstlyft som beskrivs här på hemsidan med den skillnaden att man vid en bröstförminskning även tar bort mer eller mindre bröstvävnad och inte bara hud. Bröstvävnaden som tas bort består av både fett och bröstkörtel. Vissa bröst innehåller mer fett medan andra innehåller mer körtelvävnad. Generellt så kan man säga att det är mer bröstkörtel i brösten hos yngre kvinnor och hos kvinnor som inte fött barn och ammat, medan övervikt ger en ökad andel fett i brösten. Dessutom ökar andelen fett i brösten med ökad ålder och i samband med amning då delar av bröstvävnaden omvandlas till fett. Körtelvävnad är kompaktare och väger mer än fett.
Vanliga frågor & svar om bröstförmiskning
En normal väntetid för en operation är 1-2 månader. Ibland finns det möjlighet till operation snabbare beroende på typen av ingrepp. Först bokas ett besök på mottagningen där vi går igenom dina önskemål och förutsättningar, implantat väljs och du får information kring vad operationen innebär. Därefter ska man som patient ha en betänketid på minst en vecka innan en operation. Det är viktigt att du som patient är väl informerad.
I början, första 2 veckorna efter operationen ska du ta det väldigt lugn och inte lyfta mer än ett kilo. Du kan sedan successivt öka på belastningen med lite mer vikt när du bär till exempel väskor, matkassar eller barn. Det är viktigt att du minst första månaden gör alla rörelser lugnt och inte ryckigt.
Anledningen är att kliniken inte funnits som egen klinik så länge. Även om Dr Gribbe är mycket erfaren i branschen och har tagit tusentals före- och efterbilder på patienter så tillhör de bilderna den arbetsplats han tidigare arbetat på och lämnat varför vi jobbar intensivt med att ta fram nya bilder från denna klinik.
Boka konsultation
Konsultation bröstförminskning
Vid konsultationen går vi igenom dina önskemål och förutsättningar. Vi pratar eventuella besvär du har av din byst och om det finns möjlighet att en operation skulle hjälpa just dig. Vi går noggrant igenom hur en bröstförminskning skulle gå till och hur ett slutresultat hos dig skulle kunna se ut.
Det är som vid alla operationer viktigt att du som patient sätter dig in i allt vad gäller förutsättningar, operation och möjligt resultat.
Även om det låter paradoxalt så använder jag ofta bröstimplantat vid en förminskning av brösten. Bröstförminskningen lyfter förvisso upp och minskar storleken på brösten men den vävnad som är kvar kommer med tiden, inom ca 6-12 månader sjunka ned och framför allt falla på plats i nedre delen av brösten.
Detta gör att många patienter inte blir nöjda med fylligheten upptill i klyftan och dekolletaget. Ett par nätta bröstimplantat ger här en diskret och lagom fyllighet upptill vilket ger en finare, något rundad form upptill i bysten.
Om det blir aktuellt med bröstimplantat går vi precis som vid en konsultation för en bröstförstoring noggrant igenom olika bröstimplantat och diskuterar och provar vilken storlek och modell som blir bäst för just dig.
Teknik
Strax innan operationen
Precis som vid alla andra operationer träffas patient och plastikkirurg på operationsdagen strax innan operationen för att diskutera igenom ingreppet och för att plastikkirurgen ska rita och planera ingreppet. Ritningen görs med omsorg och till sin hjälp har plastikkirurgen måttband och skjutmått. Bröstvårtornas höjd och avstånd från halsgropen (jugulum) bestäms. Längden på snitten under brösten i bröstvecken markeras. Underpolens längd beräknas och ritas ut.

Operationen
Operationen sker i narkos och inleds med att plastikkirurgen förstärker ritningen och sedan lägger lokalbedövning (till exempel Xylocain med adrenalin) i incisionslinjerna.
Precis som vid ett bröstlyft mäter plastikkirurgen ut och markerar storleken på vårtgård som sedan skärs ut med skalpell. Huden på platsen dit vårtgården ska flyttas skärs ut och motsvarar då i storlek den nya vårtgården. Vidare skärs yttre kanten av vårtgården, huden runt vårtgården bort.
Snittet i bröstvecket görs och operationen fortsätter underifrån med antingen skalpell eller diatermi ner till muskelfascian. Bröstvävnaden löses sedan uppåt längs med muskeln så att man kommer under en stor del av bröstet ofta upp till vårtgårdsplanet. Merparten av den bröstvävnad som ska tas bort har nu friats och plastikkirurgen har nu möjlighet att greppa denna med sina händer och beräkna hur mycket som ska tas bort.
Överskottsvävnaden tas sedan bort med antingen skalpell, diatermi eller sax. Plastikkirurgen har sedan möjlighet att välja vilken teknik som passar bäst för att mobilisera upp vårtgård till sin nya plats. Det gäller här att skapa en lagom tjock vävnadsbrygga, stjälk även kallat lambå med tillräcklig blodcirkulation till vårtgård och bröstvårta. Denna stjälk har ofta sin bas in mot mitten av bröstkorgen men kan även ha basen uppåt, åt sidan eller mer ovanligt nedåt.
Höger och vänster bröst jämförs nu för att uppnå så bra symmetri som möjligt, varefter man noggrant letar efter och koagulerar eventuella blodkärl som blöder. Bröstvårta och vårtgård mobiliseras, roteras upp på plats och sys fast.
Precis som vid ett bröstlyft förs vävnaden samman mot mitten och centralt nederst i punkten mitt under bröstet i bröstvecket, det vill säga i korsningen för det upp-och-nervända T:et. Vävnaden slutes i flera lager med trådar, suturer av varierande grovlek och avslutas med att sårkanterna noggrant adapteras och sys med en tunn sutur.
Det är som vid alla operationer viktigt att man syr noggrant. Suturernas, stygnens funktion är att föra ihop vävnaden lager för lager för att återskapa de lager som man skurit igenom under operationens början. Om vävnaden inte sys ihop på rätt sätt blir det glipor.
Glipor i den ytliga huden resulterar i sår. Glipor på djupet i fettväven resulterar i ett tomrum under huden som gör att man känner en grop eller fåra under ärret och kan i värsta fall göra att bröstet känns förankrat på djupet nedåt på kroppen till magen.
Om plastikkirurgen lagt in ett bröstimplantat vid operationen kan det resultera i att man här känner kanter eller knölighet från bröstimplantatet på en kortare eller längre sträcka.
Vill du veta mer om våra behandlingar?
Boka en konsultation där vi tillsammans går igenom dina önskemål och möjligheter